Limes bewindvoering heeft telefonisch spreekuur op maandag tot en met donderdag van 10:00 uur tot 12:00 uur. Als u vragen heeft, bel 06-11105004.
Onder bewindvoering vallen beschermingsbewind en WSNP-bewind.
Beschermingsbewind is mogelijk als mensen lichamelijke en/of geestelijk niet meer in staat zijn om hun geldzaken te regelen. Of bij verkwisting en problematische schulden.
WSNP-bewind wordt ingezet bij schuldsanering via de WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen).
Limes bewindvoering doet uitsluitend beschermingsbewind.
Stap 1 Kennismakingsgesprek
Het eerste contact gaat vaak per telefoon. Ik vertel u in het kort wat beschermingsbewindvoering voor u of uw naaste kan betekenen en geef antwoord op uw vragen. Er kan een afspraak voor een kennismakingsgesprek worden gemaakt.
In het kennismakingsgesprek kijken we samen of beschermingsbewind in uw situatie een passende maatregel is. We bespreken wat beschermingsbewind is en de gevolgen voor u. Misschien dat u op een andere wijze beter geholpen bent.
Stap 2 Verzoekschrift sturen aan de Rechtbank
Als u besluit om beschermingsbewind aan te vragen en Limes bewindvoering kan u helpen, dan help ik u met de aanvraag. Dit heet het verzoekschrift. U vindt de benodigde formulieren op de website www.rechtspraak.nl. Klik hier.
Door het invullen, ondertekenen en versturen van de formulieren verzoekt u de Rechtbank beschermingsbewind voor uzelf of voor een naaste. Limes Bewindvoering helpt u met deze procedure.
Stap 3 Procedure Rechtbank
Als de complete aanvraag bij de Rechtbank is ontvangen en verwerkt, worden u en Limes bewindvoering opgeroepen voor een zitting. Een zitting vindt plaats bij de Rechtbank, maar kan, als dat volgens de Rechtbank nodig is, op locatie of telefonisch plaatsvinden.
De kantonrechter neemt een beslissing over uw verzoek tot beschermingsbewind.
Als de rechter besluit tot beschermingsbewind, krijgen u en de bewindvoerder de beschikking (het bewijsstuk van de rechterlijke beslissing). Na ontvangst van de beschikking kan Limes bewindvoering starten met de bewindvoering. Niet eerder.
Stap 4 Start bewind
Zodra de beschikking is ontvangen, vindt het intakegesprek plaats.
In het intakegesprek worden uw geldzaken uitgebreid besproken. Er wordt een budgetplan opgesteld met al uw inkomsten en uitgaven.
Het stabiliseren van uw geldzaken is het doel van bewindvoering. Per situatie is het verschillend hoelang het duurt voordat u rust ervaart. De veranderingen, dat het papierwerk door Limes Bewindvoering wordt gedaan en schuldeisers zich moeten richten tot de bewindvoerder, geeft vaak al rust.
Na een half jaar zijn de geldzaken vaak gestabiliseerd. Jaarlijks moet de bewindvoerder verantwoording afleggen aan de Rechtbank. Na een periode van 3 of 5 jaar wordt opnieuw beoordeeld door de Rechtbank of de bewindvoering noodzakelijk is.
Voor u worden bij de Rabobank 3 bankrekeningen geopend. Een beheerrekening, een leefgeldrekening en een spaarrekening. U kunt de leefgeldrekening (de boodschappenrekening) gebruiken. Alleen de bewindvoerder kan de beheer- en spaarrekening gebruiken. Als u bankrekeningen bij een andere bank heeft, dan zullen deze rekeningen worden overgezet naar de Rabobank. Dit valt binnen de opstart van de bewindvoering. Alle benodigde instanties worden hierover geïnformeerd.
Alle betrokken organisaties die te maken hebben met uw inkomen, vaste lasten, zorgkosten en eventuele schulden, ontvangen de aanmelding van het beschermingsbewind en een kopie van de beschikking. Zodra uw inkomen op de beheerrekening wordt ontvangen, worden uw huur of hypotheek, gas, water, elektra, telefoon, televisie, internet, bewindvoerderskosten, leefgeld en reservering betaald.
Limes bewindvoering schiet geen geld voor. Geen inkomsten, geen geld. Als de genoemde kosten zijn betaald, ontvangt u het leefgeld. Als u zich aan de gemaakte afspraken houdt, komt dat in orde.
Stap 5 Overzicht houden
Als u overweg kunt met een computer, dan krijgt u bij de start van het beschermingsbewind toegang tot MijnOnView. Zo ziet u online de transacties die op uw beheerrekening, leefgeldrekening en spaarrekening plaatsvinden.
Als u niet overweg kunt met een computer, dan krijgt u een papieren overzicht. Als u of uw naaste dementie heeft, dan krijgt u bij het maandelijkse huisbezoek een papieren overzicht en neem ik die samen met u door. Er wordt zorgvuldig omgegaan met uw gegevens.
Stap 6 Contact onderhouden
Er is regelmatig telefonisch of per mail contact. Bij cliënten die dementerend zijn, vindt maandelijks een huisbezoek plaats om herkenning en een vertrouwensrelatie op te bouwen. Ook om eventuele (nieuwe) post mee te nemen en een veranderende situatie te zien.
Een goed en duidelijk contact is voor een goed verloop van de bewindvoering belangrijk.
Als u niet tevreden bent over Limes bewindvoering en u komt er samen niet uit, dan kunt u een klacht indienen. Uw klacht kunt u schriftelijk aan Limes Bewindvoering sturen. Deze klacht zal volgens de klachtenregeling worden behandeld.
Stap 7 Controle Rechtbank
Limes bewindvoering moet jaarlijks uw geldzaken verantwoorden bij de kantonrechter. De jaarlijkse Rekening & Verantwoording wordt opgemaakt en ingediend bij de Rechtbank. Deze controleert of het bewind het afgelopen jaar op de juiste manier is uitgevoerd.
Stap 8 Einde bewind
Bewindvoering stopt alleen vanzelf bij een tijdelijk bewind, als de betrokkene overlijdt of als het bewind overgaat in curatele. In alle andere gevallen kunt u in een verzoek de kantonrechter vragen het bewind te stoppen.
Heeft u nog vragen? Kijk dan bij veel gestelde vragen. Klik hier